Cena
MAXECO

Kdo by nechtěl mít doma klid a teplo?

Seriál: Jak udělat podlahu, když v ní bude topení? V 1. díle jsme psali o variantách podlahových krytin a jejich vlivu na podlahové topení(odkaz). 2. díl byl o tepelném odporu a jeho vlivu na efektivitu(odkaz) podlahového topení. Mezi nejčastější jevy, které nám znepříjemňují jinak spokojené bydlení, je hluk. A to především ten, který k nám přichází od sousedů. Ať už bydlí nad vámi, nebo vedle vás. Případně od ratolestí, které vám dupou nad hlavou.
Kdo by nechtěl mít doma klid a teplo?

Co je to kročejový hluk?

Problém s nadměrným hlukem trápí hlavně moderní stavby, jako jsou bytové domy, případně se může týkat i půdních vestaveb u starších domů, paneláků apod. Původcem tohoto zvuku jsou mechanické úkony, jako je například chůze, dupání, padání předmětů na podlahu, posunování nábytku apod. Tento hluk se poté přenáší konstrukcí stavby, nešíří se vzduchem. Nejčastěji je to podlahou a stropem z vyššího podlaží, ale může vznikat i na schodišti či v sousedních místnostech.

Záleží nejen na konstrukci

Úroveň tohoto hluku závisí na celkové konstrukci stavby, ale také na složení podlah. Ty by měly obsahovat takový materiál, který na rozdíl od toho klasického stavebního (dřevo, ocel, beton) lépe zamezí přesunu vibrací mezi dvěma konstrukcemi. Je také nutné, aby vhodným materiálem nebyla oddělena pouze podlaha od stropu, ale i stěny po obvodu místností. Jedině tak lze zabránit šíření kročejového hluku.

Kročejová izolace

Do podlah se pro zmírnění kročejového hluku používají takzvané zvukoizolační podložky. Nejlepší je, pokud se tento problém řeší při samotné stavbě a vrstva se umístí pod potěr. Pokud však rekonstruujete starší nemovitosti, lze podložku umístit i pod nášlapnou vrstvu (vinyl, koberec, dlažba, dřevo apod.) Jakou kročejovou izolaci vybrat? Napoví vám vlastnost, které se říká dynamická tuhost. Čím je tato hodnota nižší, tím je kročejová izolace účinnější. Ty nejlepší materiály mají hodnotu pod 10MN/m3.

Jaké máte možnosti?

Kročejový polystyren (EPS, elastifikovaný): Jedná se o nejčastěji používaný materiál. Je to dáno jeho cenou, poměrně malou stlačitelností a také lepšími hodnotami kročejového útlumu. Jeho nevýhodu lze spatřovat v horších izolačních vlastnostech z hlediska zateplení. Většinou se ale kročejová izolace používá nad sebou stejně vytápěnými prostory, takže by k úniku tepla docházet nemělo. Doporučuje se především pro těžké plovoucí podlahy.

Kročejová minerální vata: Oproti polystyrenu je dražší a více stlačitelná, takže se nedá použít do každé skladby podlahy. Má však lepší tepelné izolační vlastnosti a je nehořlavá. Vhodná je především pro lehké plovoucí podlahy, případně lze kombinovat s výše zmíněným EPS.

Zvukoizolační podložky: Na trhu je dnes k dostání velké množství variant těchto podložek z různých materiálů. Zmínit můžeme například akustickou polyesterovou plsť či síťovaný polyolefin.

Pozor na provedení

Při pokládce kročejové izolace je potřeba si pohlídat dvě věci: jednak aby byly jednotlivé desky přesně vedle sebe a nevznikaly nežádoucí mezery (hlukové mosty), a aby byla plocha odizolována i od stěn. Jinak hrozí, že konstrukce stavby bude i nadále přenášet kročejový hluk.

Kročejová izolace a podlahové topení

Pokud plánujete podlahové topení a řešíte, jakou kročejovou izolaci použít a kam ji umístit, věnujte pozornost materiálu, ze kterého je kročejová izolace vyrobena. Pokud se jedná o izolant, je nutné umístění pod topnou fólii, aby nebránila prostupu tepla. Pokud má materiál dobrou tepelnou vodivost, lze umístit i na topnou fólii. To je častý případ u rekonstrukcí. Použít lze i MAXECO ochrannou vrstvu, která je pro rekonstrukce ideální, je tenká a má dobré hlukově izolační vlastnosti i tepelnou vodivost.

Autor: Oskar Vaculík

Nezávazná poptávka

Logo Maxeco
Vyplňte údaje níže a my Vás budeme
do 48 hodin kontaktovat s nabídkou.
Odesláním formuláře souhlasíte se zásadami zpracování osobních údajů.

Chcete se stát partnerem?